Doriți o programare? CLICK AICI
Luni - vineri: 9:00 - 18:00
S-D: Inchis
+40 723 377 700
Mobil & WhatsApp
Calea Turzii 134, Cluj
În Clinica OCULENS

Blog

7 noțiuni despre contracția capsulară la implantul mamar

1. Implantul mamar este invelit cu trei straturi de silicon cu texturi diferite, la interior continand silicon gel cu memorie, la implantele anatomice.
2. Fiind un corp strain implatul de silicon genereaza o reactie din partea organismului care cauta sa-l izoleze prin dezvoltarea unei capsule fibroase in jurul lui.

3. Capsula contine elemente fibrilare de colagen care au tendinta de a se contracta transformand forma implantului intr-o sfera, aceasta fiind forma geometrica su suprafata cea mai mica la un volum dat. Astfel se expune in contact cu organismal uman o suprafata mai mica pentru generarea reactiilor de izolare imunocelulara.
4. Pentru a diminua efectul contractil al capsulei noile tehnologii au aplicat pe implante o suprafata microtexturata, care disipeaza fortele contractile in mai multe directii
5. In general, la implantele de calitate, capsula este subtire, neteda, si nu genereaza contractie evidenta clinic.
6. In functie de gradul contractie capsulara se descriu 4 stadii (dupa Baker):
Gradul I:     sanul are aspect normal
Gradul II:     sanul pare mai ferm dar normal
Gradul III:     sanul este ferm dar anormal ca forma
Gradul IV:     sanul este ferm, anormal ca forma si dureros la palpare
      Doar stadille III si IV sunt cu indicatie de revizie chirurgicala. Deoarece capsula se formeaza oricum, chirurgul poate sa hotarasca daca pastreaza o portiune a capsulei pe loc, folosind-o ca suport pentru noul implant.
7. Contractia capsulara poate apare dupa 6 luni de la operatie si este favorizata de implantele cu suprafata neteda, contaminate microbian la operatie (prin manevre cu contact cutanat, incizia glandei mamare, abord prin areola mamara) sau care au avut hematoame in jurul implantului imediat postoperator.

© Copyright 2025 Prof. Dr. Toma Mugea. All Rights Reserved.