Blefaroplastia este interventia chirurgicala ce are ca scop corectarea formei si pozitiei pleoapelor ce pot aparea deformate din diferite cauze:
În ceea ce priveşte pungile de sub ochi, ele reprezintă de obicei o moştenire genetică. În mod frecvent, atât femeile cât şi bărbaţii sunt afectaţi în egală măsură. Reasezarea tegumentului pleoapelor superioare şi îndepartarea pungilor de sub ochi întineresc vizibil orice pacient.
Daca pleoapele usor căzute pot fi atractive în tinereţe, mai târziu însă pot deveni o adevarată problemă cosmetică. Ele sunt in principal rezultatul unei scaderi a tonusului musculaturii şi ţesutului conjunctiv aparţinând pleoapei superioare, astfel ca ţesutul adipos din interiorul orbitei este împins în jos. La aceasta se adauga si un exces cutanat, care permite chiar prinderea intre degete a unui pliu destul de semnificativ. Pleoapa superioară apare grea şi îngroşată.
In mod asemănător, la nivelul pleoapei inferioare, datorita ţesutului adipos proeminent, care în anumite zone face ca sacul conjunctival şi muşchiul orbicular să bombeze, pot apare pungile.
Ca şi intervenţie în sine, blefaroplastia; inseamna ridicarea pleoapelor prin îndepărtarea unei porţiuni din piele aflata in exces şi din sacul de grăsime proeminent.
Pentru corectia excesului cutanat minim spre moderat se poate folosi peelingul cu laser CO2 cu rezultate excelente.
Fiind o operatie delicata, se recomanda ca preoperator sa fiti:
Intervenţia se face sub anestezie locală şi poate dura aproximativ 30 de minute pentru fiecare pleoapă.
Imediat după operaţie se recomandă:
A doua zi de la operaţie, plaga poate fi deja clătită cu apă. Mâinile vor fi însă în prealabil spălate (curăţate) cu grijă. Ochii obosiţi pot fi tamponaţi uşor cu un burete demachiant îmbibat în apă. În timpul duşului, jetul de apă nu trebuie direcţionat direct pe plagă.
Din a treia zi postoperator poate fi reluat privitul la televizor şi cititul. Trebuie avut grijă ca televizorul sau cartea să fie situate deasupra planului ochilor..
Exerciţiile de clipire fortata sunt necesare începând cu a doua zi după operaţie, cu capul ţinut drept si ochii îndreptaţi spre tavan. Acest exerciţiu va fi repetat zilnic de mai multe ori câte 5 minute, pentru tonifierea muşchilor pleoapelor.
După operaţie, pe plagă va fi aplicat un unguent cu antibiotic, pe care îl veţi primi de la clinică. Uneori este posibilă o uşoară secreţie din plagă, care poate fi îndepărtată prin tamponare uşoară cu un şerveţel curat. Postoperator pot apare tumefieri şi echimoze(vanatai) difuze, care dispar însă progresiv după 2-5 zile.
Firele de sutura se scot in a cincea zi postoperator.
În următoarele trei zile nu aveţi voie să conduceţi. La aproximativ 5 zile dupa operaţie puteţi deja aplica farduri de ochi. Lentile de contact pot fi purtate doar la 5 zile de la operaţie. Va trebui să renunţaţi pentru aproximativ 6 săptămâni la saună, solar sau expunerea la soare.
Posibile complicatii ce pot apare dupa operatia de blefaroplastie, citate in literatura sunt:
Aceste complicatii sunt rare si putin probabil sa apara.
Pentru evitarea lor pacientii vor face un set complet de analize (sange, urina, EKG, RxToracic, consult oftalmologic) inainte de operatie.
Controalele postoperatorii se fac la 5 zile, 30 zile si la 6 luni.