Doriți o programare? CLICK AICI
Luni - vineri: 9:00 - 18:00
S-D: Inchis
+40 723 377 700
Mobil & WhatsApp
Calea Turzii 134, Cluj
În Clinica OCULENS

Otoplastia

Ce este otoplastia

Otoplastia este cea mai frecventă intervenţie chirurgicală asupra urechii externe si se poate efectua dupa varsta de 5 ani.
  • Durata operatie: 1 ora
  • Tip anestezie: locala
  • Perioada recuperare: 3 zile

Interventia de otoplastie

Intervenţia se poate efectua după vârsta de 5 ani deoarece la acest moment urechea este pe deplin dezvoltata si are dimensiunile aproape de cele pe care le are şi la adult. Astfel, problema este rezolvata înainte ca pacientul să intre în colectivitate (gradiniţă, şcoală), evitandu-se apariţia unor traume psihice, determinate de comentariile nefavorabile, chiar jignitoare uneori, venite din partea colegilor.

Urechea va trebui examinată cu deosebită atenţie atât în ceea ce priveşte modificarea de mărime cât şi de formă. În funcţie de acest lucru, rezolvarea defectelor de contur sau asimetriilor se poate face în una sau mai multe şedinţe operatorii.

Dacă este cazul va putea fi luată în discuţie şi ajustarea minoră a lobului urechii. Neregularităţile cartilajului urechii, privite din fată sau profil, vor constitui probabil problema principală a pacientului. În mod normal cele două urechi nu sunt niciodată identice, asfel încât obţinerea unor simetrii perfecte este o dorinţa nerealistă. Dacă totuşi diferenţele sunt semnificative, poate fi practicată o a doua intervenţie.

Otoplastia se efectueaza cu anestezie locala si dureaza aproximativ o ora. De obicei se practica o incizie in spatele pavilionului auricular, in dreptul santului pe care urechea il face cu capul, astfel ca ea este foarte putin vizibila.

Postoperator

Dupa otoplastie veti avea un pansament in forma de turban, care are rolul de a proteja operatia. Postoperator veti urma timp de trei zile un tratament cu antibiotice si, la nevoie, puteti folosi un medicament pentru calmarea eventualelor dureri (ketonal, nurofen sau paracetamol).

La 24 de ore de la operatie va puteti spala pe par, tinand capul pe spate, cu grija sa nu udati pansamentul.

La externare, dupa o zi de spitalizare, se recomanda sa purtati o bentita elastiaca, gen cordeluta de schi, timp de 3 saptamani, pentru a proteja sutura si a favoriza cicatrizarea in pozitie corecta.

Firele vor fi scoase la 10-12 zile de la operatie.

Pentru orice problema sau nelamurire va rugam sa ne contactati telefonic pe unul din numerele fixe sau pe telefonul mobil.

Complicatiile operatiei de otoplastie

Riscurile şi complicaţiile acestei intervenţii sunt reduse.
In afara complicaţiilor generale comune oricărei intervenţii chirurgicale (reacţii alergice, hemoragia, hematomul, infecţia, necroza de părţi moi), pot aparea unele complicaţii specifice acestui gen de operaţii:

  • Deoarece pielea a fost decolată în cursul operaţiei, pot aparea acumulări de lichide sau sânge (hematom),care generează durere prin presiunea asupra ţesuturilor învecinate. Rezolvarea lor necesita deschiderea plăgii, evacuarea acestora şi identificarea punctelor de sângerare. Prevenirea acesteia se face prin aplicare de pansamente compresive imediat postoperator.
  • Rareori pe linia de incizie pot apare cicatrici hipertrofice (mai mari si groase, de culoare rosie-violacee), care sunt mai evidente la pacienţii cu o pigmentare accentuată a pielii. Acestea pot fi rezolvate de obicei prin tratament conservator; în unele cazuri poate fi necesară administrarea locala de steroizi, in asociere cu laserterapia.


Urechile decolate


Semn de noblete, pentru unele familii, arareori regale, urechile decolate au avut mai multe denumiri de-a lungul timpului, in functie de aspectul general al posesorului sau de imaginatia colegilor sau membrilor grupului social din care acesta face parte. Astfel avem denumiri ca urechi clapauge, urechi de liliac, urechi de magar, urechi ciulite, urechi fudule, urechi trompeta, urechi de elefant, urechi de imprumut, urechi de muzician, urechi de ET (extraterestru), urechi de piticot, urechi de mutulica, si multe altele.

Aparute mai frecvent in familiile cu rata mare de consangvinitate, ca in cele nobiliare, in care nu era permisa insotirea cu persoane fara sange albastru sau blazon, si prin care se incerca conservarea relatiilor de suveranitate sau a domeniilor in cadrul familiei, malformatiile se puteau observa si la populatiile in care procentul noilor veniti in comunitate era mic, prin natura conditiilor de mediu (in populatii izolate in desert, pustietati sau zone greu accesibile). Venirea in grup a unui membru nou era vazuta cu ochi buni uneori de catre bastinasi care credeau ca incrucisarile de sange puteau aduce mutatii genetice favorabile grupului.

operatie urechi - dr. Toma Mugea

Urechi decolate, inainte (randul de sus) si dupa operatie (randul de jos).

Se spune ca cele mai frumoase femei sunt in Romania, iar intr- oarecare masura acest lucru se poate datora faptului ca aici se intalnesc, pe langa populatia autohtona regasita in Maramuresul istoric si alte grupuri mari de populatii: slavi, turci, greci, unguri, nemti.

Uneori, urechile decolate sunt recunoscute imediat dupa nastere iar in comunitatile mici, mai ales cele rurale, moasa, sau femeile din comunitate, iau masuri de corectare, prin aplicarea pe pavilionul auricular a unei usoare compresiuni externe, pe un colacel de vata, rulat si inmuiat cu putin ulei de floarea soarelui. Aceasta manevra, repetata timp de cateva luni, poate rezolva in majoritatea cazurilor, problema urechilor decolate. Cand copilul este mic, nu deranjeaza prezenta unui mic turban centrat pe zona urechilor. Trebuie inteles ca presiunea nu trebuie aplicata exagerat si nici permanent, permitand urechilor sa “respire liber“ timp de cateva ore pe zi.

In general urechile decolate se opereaza in jurul varstei de 5 ani, inainte ca cel mic sa intre in colectivitate gen gradinita sau grupa pregatitoare, cand pot aparea comentarii rautacioase din partea colegilor, comentarii transformate in porecle ce pot marca posesorul urechilor uneori pe tot parcursul vietii. Parintii trebuie sa atraga atentia educatorilor asupra acestui aspect pentru a proteja odrasla in fata colegilor: sa nu permita comentariile rele, sa explice colegilor ca este o problema pasagera ce poate fi rezolvata. Parul trebuie lasat mai lung, iar la fetite sa nu fie legat in codite.
Abia dupa 5 ani, dupa un consult cu chirurgul plastician se poate lua decizia de a opera urechile.

Uneori parintii nu vor sa intervina pentru schimbarea aspectului urechilor pentru a sublinia originea nobila a odraslei.
Dupa implinirea varstei de 18 ani posesorul urechilor si al domeniului mostenit, daca este cazul,, poate hotara asupra schimbarii aspectului sau si poate apela la o interventie chirurgicala care ii poate oferi aspectul dorit pentru urechile sale.

Before and after

© Copyright 2024 Prof. Dr. Toma Mugea. All Rights Reserved.