Conform lui Scales (1953), pentru a fi acceptat in folosirea clinica un implant ar trebui sa fie: stabil in lichidul interstitial, inert din punct de vedere chimic, neiritant (sa nu cauzeze reactii inflamatorii sau de corp strain), necancerigen, nonalergic, rezistent la presiuni mecanice, sa poata fi fabricat in forma dorita si sa poata fi sterilizat.
Toate implantele moderne, umplute cu ser fiziologic sau gel de silicon, cu diferite grade de coezivitate, au o capsula externa trilaminara, care-i confera o rezistata deosebita, atat la presiune cat si la tractiune. Materialul din care este confectionat implantul mamar, este testat referitor la gradul de coezivitate a materialului de umplere, iar invelisul rezista la aplicarea unei tensiuni cu cresterea de peste 8 ori a lungimii sale. In ansamblu, implantul rezista la 3 milioane ce cicluri de rotatie si presiune aplicate simultan.
Viscozitatea si cohesivitatea necesara a gelului siliconic este obtinuta prin procesul de polimerizare in diferite grade.
Implantele mamare folosite in prezent sunt clasificate astfel:
In functie de cazul clinic si preferinta chirurgului, impreuna cu pacientul se alege modelul implantului ce va fi folosit, volumul si continutul sau. Cele mai folosite sunt impantele cu forma anatomica, suprafata texturata si continutul din gel coeziv de silicon.
Implantele mamare au o garantie tehnica de minim 10 ani.
Aceasta nu inseamna ca ele trebuie schimbate in mod automat la sfarsitul acestei perioade. De obicei, dupa acest interval de timp, care de altfel variaza de la o persoana la alta, in functie de tipul biologic si incarcatura genetica familiala, apar modificari la nivelul sanilor legate fie de starea fiziologica (sarcina, alaptare), episoade de ingrasare urmate de cure de slabire, sau pur si simplu in cadrul procesului de imbatranire.
Implantul mamar are un volum care nu se schimba in timp, dar invelisul constituit din sanul pacientei sufera modificari naturale. Implantul poate sa nu mai corespunda noilor situatii aparute, si uneori pot fi necesare oparatii de corectare a pozitiei implantului, de inlocuire a implantelor
De aceea se spune ca, odata introdus un implant mamar, pacienta va avea, mai devreme sau mai tarziu, alte interventii chirurgicale legate de prezenta implantelor.
Folosirea implantelor mamare ieftine, fara certificate de calitate sau fara garantii de la producator pot genera dezastre asemanatoare celor intamplate dupa Implantele PIP (Poli Implant Prosthesis) pana in 2010.
Nu va zgarciti la calitate! Nu acceptati “Oferte”, “Promotii” sau “Loterii”.
Examinarea preoperatorie corecta si amanuntita, a sanilor si toracelui pacientei, cu consemnarea datelor in fisa clinica si mai apoi introducerea lor in programul ce sugereaza alegerea implantului potrivit cazului respectiv, alaturi de folosirea unei tehnici chirurgicale corect aleasa, constituie garantiile abtinerii unor rezultate cat mai placute, apropiate de forma ideala a sanului natural si estetic.
Pentru obtinerea unui rezultat estetic maximal, noi folosim numai implante Matrix Eurosilicone, cu gel coeziv de silicon generatia III cu memorie, cu suprafata texturata, si cu o forma anatomica personalizata, ce permite alegerea modelului de implant in functie de caracteristicile fizice ale trunchiului pacientei.
Prof. Toma T. Mugea a creat un program special pe calculator, care usureaza si confera mai multa exactitate in selectarea implantului corespunzator.
Marimea implantului mamar poate varia în functie de dorinta pacientei si de sfatul chirurgului. În orice caz, marimea implantului este selectata pe baza gradului de tensiune din interiorul sânului si forma tesutului mamar capabil sa accepte implantul. De asemenea, trebuie luate în calcul atât statura cât si dezvoltarea fizica generala.
La clinica noastra exista posibilitatea de a masura exact marimea necesara, tinând cont si de dorinta pacientei. Obiectivul comun este obtinerea unui rezultat cât mai apropiat de aspectul natural.
În afara complicatiilor generale, comune oricarei interventii chirurgicale (reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza partilor moi) pot apare unele complicatii specifice acestui gen de operatii. Trebuie subliniat ca aceste complicatii sunt posibile dar foarte putin probabile!
Analizele preoperatorii efectuate in ziua operatiei, precum si consultatia anestezico-chirurgicala detaliata, la care se adauga onestitatea pacientului in relatarea corecta a antecedentelor si eventualelor probleme de sanatate pe care le are, sunt elemente care contribuie la reducerea marcata a acestor riscuri, fara insa a le anula.
Desi prezenta unui implant la nivelul sânului poate influenta citirea radiologica a unei mamografii (iar acest lucru poate împiedica detectarea unui cancer în stadiu incipient), acum exista tehnici noi care rezolva aceasta problema. Statisticile au demonstrat ca mamografia este la fel de utila în depistarea cancerului mamar atât la pacientele cu implante cât si la cele fara implante, daca citirea a fost atenta, de catre o persoana cu experienta. De aceea este important sa informati radiologul si pe cel care va face radiografia, despre existenta implantului, pentru ca exista tehnici specifice de vizualizare a tesutul care înconjoara implantul.
Comitetul European de Asigurare a Calitatii Produselor Medicale folosite in Chirurgia Plastica, prezidat de J.P.A. Nicolay din Belgia, a dat publicitatii, in ian.1999 o declaratie in 10 puncte in care se arata ca implantele mamare cu silicon sunt la fel de sigure si inofensive ca si cele cu ser fiziologic, si nu exista nici o corelatie intre prezanta implantelor si aparitia cancerului mamar, sau a altor afectiuni alergice sau imunitare (Consensus Declaration of EQUAM, J.P.A.Nicolai, Brit.J.Plast.Surg. 52,78-81,1999).
Ca urmare, in Europa, conform acestei declaratii, pot fi folosite toate tipurile de implante care includ in compozitia lor silicon. Dupa indelungate procese de reautorizare, determinate de “valurile” provocate de mass media si firmele de avocatura, din 2006 si in USA pot fi folosite implantele cu continut gel coeziv silicon, produse de compania Mentor. In Romania, sunt autorizate implantele companiilor Mentor, Eurosilicone, Allergan si Silimed.