Doriți o programare? CLICK AICI
Luni - vineri: 9:00 - 18:00
S-D: Inchis
+40 723 377 700
Mobil & WhatsApp
Calea Turzii 134, Cluj
În Clinica OCULENS

Liftingul facial

Ce este liftingul facial

Prin ''liftingul standard'' se obţin rezultate care se menţin între 5 şi 10 ani. Aceste rezultate pot fi îmbunătăţite prin procedee moderne de întreţinere a tonusului musculaturii, lipoaspiraţie la nivelul gâtului, autotransplant de grasime la nivelul fetei (adipolifting), si asa zisul microlifting.

Liftingul chirurgical este cel mai indicat şi eficient daca este efectuat la o vârstă de peste 40 de ani.

  • Durata operatiei: 1-2 ore
  • Tip anestezie: generala sau locala
  • Perioada recuperare: 10-14 zile

Reîntinerirea feței

Pielea este alcatuită din trei straturi: cel superficial (epidermul), cel intern (dermul) şi stratul profund (hipodermul).

Dermul asigura forma şi tonusul pielii. O parte importantă a acestui strat este reprezentată de o reţea de fibre de colagen şi elastină, ce determină dispariţia cutelor şi ridurilor create prin expresii faciale, cum ar fi zâmbitul şi încruntatul.

In cadrul procesului de imbatranire, această reţea de colagen şi fibre elastice slăbeşte, oasele fetei suferă un proces de atrofiere, ţesuturile adipoase faciale se resorb, muşchii îşi pierd tonusul, iar pielea îşi pierde elasticitatea. Astfel, pe langa afectarea directa cutanata, toate structurile profunde sunt modificate si in plus, scade volumul global al fetei.

Practic exista o triada terapeutica in reintinerirea fetei:

  • actiunea de slefuire microscopica a pielii si imbunatatirea calitatilor ei, prin chemical peeling sau CO2
  • indepartarea excesului cutanat si repozitionarea structurilor profunde prin liftingul chirurgical
  • refacerea volumelor necesare la nivelul obrajilor, pometilor sau buzelor prin transplant de grasime.

Lifting facial subcutanat

1. Disectia subcutanatã

In liftingul facial clasic extinderea decolãrii subcutanate diferã de la chirurg la chirurg dar tendinta actuala a fost spre mai mult decât spre mai putin.

Neajunsurile procedurii standard de disectie subcutanatã sunt în special evidente la pacientii cu:

  • “bãrbie dubla”
  • acumulãri de grãsime în zona submentalã
  • benzi de platismã evidente

 

2. Liftingul facial subcutanat cu plicaturi profunde

Pentru atenuarea neajunsurilor din liftingul cu disectie subcutanata simpla, la tehnica de ridectomie clasica s-au adaugat :

  • plicatura tesuturilor subcutanate
  • suspensia in sens oblic superior a tesuturilor obrazului si gâtului

Rezultatul depinde foarte mult si de maniera in care se face plicatura.

3. Disectia subcutanatã cu întinderea separata a SMAS

Cei care propun aceastã teorie vãd SMAS ca un strat “de baza”, care este disecat si întins independent de pielea sub care se gãseste. Un lambou din SMAS este recoltat din regiunea preauriculara, cu baza in regiunea submandibulara, si este rotat si suturat la periostul mastoidian.

Astfel se obtine tensionarea structurilor musculoaponevrotice la nivelul gatului si prin sutura in sens oblic vertical a zonei SMAS restante se produce o reasezare a structurilor in etajul facial mijlociu.

Analizand efectele biomecanice ale fixãrii profunde a SMAS asupra tensiunii pielii la închidere, s-a constatat cã tensiunea pe ambele pãrti ale suturii se reduce într-un mod semnificativ atunci când greutatea obrazului aste suportatã de SMAS.

Lifting facial subperiostal

A fost aplicata initial pentru ridicarea tesuturilor fine ale obrazului si fruntii, iar ulterior tehnica a fost extinnsa la disectia periorbitalã în jurul corpului zigomatic pentru a corecta pozitia obrazului. Tractiunea muschilor mimicii exercitatã asupra etajului mijlociu al obrazului si buzei superioare ridicã coltul gurii si înlãturã expresia de “încruntare” a fetei.

1. Conturul nasolabial

Este mai greu de corectat decât cutele labiomentale sau regiunea mandibulara.

Pentru a rezolva problema santurilor nasolabiale s-au propus urmatoarele solutii:

  • proceduri subcutanate de întindere a pielii obrazului
  • excizie directã a pielii
  • injectii cu colagen exogen
  • injectii autogene cu grãsime sau grefe dermoadipoase.

 

2. Regiune zigomatica (pometii obrajilor)

Este mai proeminenta la fata idealã estetic. Mãrirea regiunii poate fi facuta prin:

  • resuspendarea pernitei de grãsime subcutanatã molarã ptoticã
  • plierea stratului adundent SMAS din partea superioarã
  • folosirea de implante de proplast, restylane, silicon, bioceramica
  • transplantul autolog de grasime

 

3. Lipoaspiratia cervico-faciala

Când este combinatã cu ridectomia, lipoaspiratia poate fi aplicatã percutanat, înainte de ridicarea pielii sau sub vizionarea directã printr-o abordare dechisã.

Tehnica lipoaspiratiei reuseste degresarea fãrã detasarea pielii si prezintã riscuri mai mici de rãnire a nervului facial. Ca si complicatii s-a raportat aparitia:

  • denivelarilor
  • dungilor fibroase in tesutul subcutanat

In prezent, lipoaspitatia este cel mai mult indicatã pentru degresarea gâtului în planul preplatismal. In aceastã zonã este relativ simplã, sigurã si poate facilita disectia lambourilor.

4. Corectarea buzei imbatranite

Schimbãrile datorate îmbãtrânirii la buze se manifesta in trei modalitati:

  • o distanta mai mare intre baza columelara si marginea vermilionul-ui buzei superioare
  • vermilion mai putin expus (“buze subtiri”)
  • o pierdere relativa a cantitatii de vermilion.

Acestea pot fi corectate prin:

  • indepartarea pielii de la baza nasului sau de la marginea vermilionul-ui
  • corectarea vermillion-ului prin injectii cu materiale:
    • naturale gen colagen, grasime autologa
    • artificiale gen puragen, restylane

 

Liftingul facial frontal

Muschii frontali sunt extensii pereche ale galeei aponeurotice si se insereaza in dermul supraorbital.

Inervate de ramul frontal al nervului facial, fibrele orientate vertical se contracta pentru a ridica sprancenele, producand simultan si riduri transverse de-a lungul fruntii. Tonusul si contractia muschiului frontal ajuta la mentinerea pozitiei sprancenelor. Muschiul frontal trebuie sa reziste fortelor gravitationale opuse ale gravitatii si actiunii muschiului periorbital care impinge spranceana in jos.

Deplasarea inferioara a complexului sprancenelor este rezultatul actiunii combinate a muschilor procerus, corrugator supercilli si muschii orbicularis oculi, impreuna cu efectele gravitationale.

Inervarea motorie a tuturor muschilor mentionati anterior se face prin ramul frontal al facialului. De-asupra nivelului arcadei zigomatice, ramul frontal este superficial fasciei temporale si este situat in stratul SMAS.

Hiperactivitatea prelungita a musculaturii faciale superioare cauzeaza trei feluri de diformitati ale complexului frunte/spranceana:

  • ridarea transversa a fruntii (muschiul frontal)
  • ptoza sprancenelor (muschii corrugator si orbicular)
  • riduri verticale la radacina nasului (muschiul procerus)

Daca obiectivul primar este ridicarea sprancenei, in acest caz, cea mai eficienta tehnica implica eliberarea totala a aderentelor tesutului moale la nivelul santului orbital, pastrand galeea si muschiul frontal intacte pentru o impingere maxima.

Pe de alta parte, in cazul in care scopul primar este reducerea santurilor transverse ale fruntii, cea mai indicata este o procedura care incorporeaza incizia si excizia muschiului frontal, si astfel nu va mai fi necesara eliberarea santului orbital.

Pentru a realiza, simultan, liftingul sprancenelor si reducerea ridurilor fruntii, e nevoie si de eliberarea tesutului moale de-a lungul santului orbital si incizia sau excizia muschiului frontal.

Pentru reducerea santurilor transversale ale fruntii se recomanda folosirea de injectii cu toxina botulinica, care produc o paralizie controlata, timp de (4 -5 luni) a muschiului frontal.

Interventia chirurgicala de lifting facial

Se face sub anestezie generală sau locală cu sedare intravenoasă.

Exista diferite tehnici şi variatii ale procedurilor de baza folosite în ridectomie, dar noi vă vom expune intervenţia standard în termeni simpli.

În mod obisnuit, pentru porţiunea inferioară a feţei, se va face:

  • o incizie in forma de “U” înaintea şi în spatele fiecărei urechi, cu bratul din fata urechii prelungit superior in parul din regiunea temporala.
  • pielea este ridicata de pe structurile profunde,si va fi întinsă prin tractiune in sens oblic, spre posterior şi în sus,
  • dupa excizia excesului, pielea va fi suturată în noua pozitie.

Prin acest lifting se obtine atenuarea pliurilor profunde de la nivelul nasului si buzelor, ridicarea usoara a coltului ochilor si netezirea gatului.

Pentru liftingul zonei sprâncenelor, incizia va fi făcută la nivelul liniei părului iar pielea de pe frunte va fi trasă în sus şi suturată pentru a elimina cutele.

Liftingul în 2 straturi, sistemul musculo-aponevrotic-suprafacial (SMAS) şi pielea, urmează aproximativ aceleaşi etape. Acest procedeu împlica în plus şi intervenţia asupra musculaturii faciale şi a ţesuturilor adipoase situate sub piele, si se permite astfel reasezarea elementelor musculoaponevrotice in pozitie normala.

Trebuie reţinut că întinderea pielii prin lifting nu este drastică (ea va fi supusa unei tensiuni normale, comparabilă cu aceea dinaintea procesului de îmbătrânire). Acesta este un procedeu de întinerire.

Pentru un lifting standard, intervenţia dureză aproximativ 2-3 ore.
Perioada de spitalizare va fi de aproximativ 1-2 zile, în funcţie de complexitatea intervenţiei.

Postoperator

  • faţa va fi bandajată cu pansamente copresive şi miscările feţei vor fi cât mai reduse în primele câteva zile.
  • De obicei firele de sutură vor fi îndepărtate la 5 zile după operaţie, iar după aproximativ 2 săptămâni, va puteti întoarce la locul de muncă şi relua viata socială
  • se recomandă masaje faciale cu creme hidratante si cremele antirid din gama Glycon
  • miscările faciale vor fi reduse la minim, pentru a permite vindecarea ţesuturilor şi a reduce riscul sângerării.

În anumite cazuri, extrem de rare, poate fi necesară o a doua intervenţie: de exemplu, dacă există un grad marcat de laxitate cutanată, iar liftingul iniţial este insuficient. Această revizie poate fi efectuată numai după minim 6 luni de la prima intervenţie, cand s-a terminat procesul fiziolocic de vindecare a plagii.

Complicatiile liftingului facial

In afara complicatiilor generale, comune oricarei interventii chirurgicale (reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza de parti moi), pot apare unele complicatii specifice acestui gen de operatii, precum:

  • tumefieri, echimoze si sensibilitate la palpare dar acestea vor fi combatute prin medicatia prescrisa de noi. Dupa îndepartarea firelor de sutura puteti aplica machiajul dvs. obisnuit
  • Cicatricile de la nivelul inciziilor vor fi putin vizibile datorita pozitionarii acestora, iar cu timpul vor deveni practic nedetectabile
  • Este posibil sa aveti o senzatie de tensiune la nivelul fetei, care va fi însa temporara. În cazuri rare, senzatia de amortire a urechii poate deveni permanenta

Liftingul cervico-facial minim invaziv

In cadrul procesului de imbatranire intervin mai multe elemente care afecteaza starea morfo-functionala a structurilor fetei si gatului. Dupa faza in care se produce cresterea, cu fata bine conturata si plina, plesnind de sanatate (s-o tai cu firul de par), in timp are loc un proces asemanator celui de stafidire a unui fruct: volumul oaselor scade, dentitia dispare, muschii se atrofiaza, grasimea devine aproape inexistenta iar pielea, care odata era bine intinsa, ramane cu aceeasi suprafata dar relativ in exces fata de structurile pe care le acopera. Datorita gravitatiei, excesul cutanat atarna in functie de pozitia adoptata: verticala normala, culcata sau verticala cu picioarele in sus. Cu cat diferenta de volum a fetei este mai mare, cu atat si excesul cutanat este mai evident.

Ca si solutii estetice, pentru contracararea efectelor procesului de imbatranire, putem interveni la nivelul pielii prin proceduri de slefuire fizica (proceduri laser) sau chimica (chemical peeling), la nivelul hipodermului prin transplantul de grasime proprie, care include si celule stem (utile in procesul de regenerare tisulara), sau injectarea de acid hyaluronic (produs natural in constitutia pielii care-i asigura supletea) iar la nivelul stratului musculoaponevrotic (SMAS) prin retensionarea acestuia (folosind excizia partiala sau aplicarea firelor de plicatura) neresorbabile. Proeminentele osoase pot fi modelate prin aplicarea de implante de silicon. Defectele arcadelor dentare sunt corectate de specialistii in chirugie maxilofaciala. De un mare ajutor este blocarea activitatii muschilor care produc ridurile de expresie, folosind toxina botulinica.

In urma experientei acumulate de specialitate in decursul ultimilor 50 ani, cand numerosi chirurgi au folosit diferite tehnici operatorii, cu plusurile si minusurile lor, in prezent s-au conturat ca fiind invingatoare procedurile minim invazive, efectuate in anestezie locala, cu decolare cutanata doar pe profunzimea la care se doreste plasarea firelor de plicatura SMAS si excizia excesului cutanat. Riscurile operatorii sunt minime in mainile unui chirurg cu experienta, si pacientul poate parasi clinica dupa 8 ore fara tuburi de dren, vanatai sau edeme. Reintegrarea in viata sociala se face in 24 ore!

Asociata cu injectarea de grasime proprie, acid hyaluronic si toxina botulinica, se pot obtine rezultate incredibile cu suferinte minime.

“Vai draga dar ce bine arati! Ce ti-ai facut ca nu se vede nimic, doar ca ai intinerit!”

Acestea sunt cuvintele pe care le aud pacientii nostrii de la cunostinte, dupa interventia minim invaziva.

Lifting Facial si Adipoimplant

Lifting Facial si Adipoimplant

Lifting Facial si Adipoimplant

Lifting Facial si Adipoimplant

Pacienta cu minilifting cervico-facial, fire de plicatura SMAS si transplant de grasime incluzand celule stem, la obraji, santuri periorale si buze.

Before and after

© Copyright 2025 Prof. Dr. Toma Mugea. All Rights Reserved.