Doriți o programare? CLICK AICI
Luni - vineri: 9:00 - 18:00
S-D: Inchis
+40 723 377 700
Mobil & WhatsApp
Calea Turzii 134, Cluj
În Clinica OCULENS

Ginecomastia

Ce este ginecomastia

Ginecomastia reprezinta dezvoltarea anormala a volumului glandei mamare, unilaterala sau bilaterala, la barbati, copii sau adolescenti.

Despre ginecomastie

Complexul barbatilor este rezolvat!

Glanda mamara este pozitionata la adult in dreptul regiunii pectorale si reprezinta o anexa a pielii, fiind constituita din elemente glandulare (cu potential de secretie lactata) si lobuli de tesut adipos, care dau impreuna forma si consistenta sanului.
La femei, sanul trece prin mai multe etape fiziologice de dezvoltare, secretie lactata, intarcare si revenire la normal, cu sau fara repercursiuni in plan estetic.

Adipomastia apare la barbati si reprezinta un exces de piele si tesut adipos in regiunea mamara, fara a fi asociata cu o crestere a glandei mamare. Aceasta situatie este intalnita frecvent la pacientii cu obezitate si devine mai evidenta dupa o scadere ponderala accentuata.

Ginecomastia reprezinta dezvoltarea glandei mamare la barbat, din diferite motive fiziologice, patologice sau induse medicamentos. Uneori adipomastia si ginecomastia pot fi prezente asociat la acelasi pacient, in special la obezi, la care tesutul adipos in exces secreta o enzima, aromataza, responsabila de sinteza de estrogen in exces, care stimuleaza la randul ei cresterea volumului glandei mamare.

Ginecomastia fiziologica poate apare imediat dupa nastere, (din cauza hormonilor mamei) dureaza cateva saptamani si dispare spontan. La pubertate jumatate din numarul adolescentilor prezinta ginecomastie, care dispare dupa aproximativ 2 ani de la aparitie.
La barbatii in varsta (peste 60 de ani) - mecanismele implicate ar putea fi in acest caz, scaderea testosteronului, asociata cu o crestere a procentului de tesut gras (care transforma testosteronul in estrogen), precum si administrarea medicamentelor cu efecte secundare asupra glandei mamare.

Ginecomastia patologica poate apare prin mai multe mecanisme, cum ar fi productia crescuta de estrogeni (datorita unor tumori testiculare sau de suprarenale), productie scazuta de testosteron (hipogonadism primar sau secundar) sau alte afectiuni, (ca boala renala terminala, ciroza hepatica, hipertiroidismul).

Ginecomastia indusa medicamentos, de produse care contin estrogeni (inclusiv anabolizantele la sportivi), medicamente utilizate pentru tratarea afectiunilor cardiace si hipertensiunii arteriale si folosirea drogurilor (alcool, marihuana, heroina, metadona sau amphetamine).

In evaluarea cazului, in afara de examenul clinic si a explorarilor de laborator, pe o plaja extinsa pentru elucidarea factorilor declansatori, este necesara efecuarea ecografiei mamare si a mamografiei.
De obicei datele obtinute conduc spre recomandari specifice, din partea specialistului endocrinolog, urolog, neurolog, chirurg generalist, pediatru, genetician, care sunt coroborate cu dorintele pacientului, parintilor si posibilitatile reale de rezolvare din punct de vedere estetic.
Ecografia mamara si mamografia fac in final diferentierea diagnosticului spre o crestere a volumului in regiunea mamara prin grasime (adipomastie), tesut glandular mamar (ginecomastie) sau o combinatie a ambelor situatii.

Pentru adipomastie solutia terapeutica este lipoaspiratia, care se face in anestezie locala in aproximativ 45 min (fig.1).

 

 
Fig. 1 – Adipomastie rezolvata prin lipoaspiratie


Daca volumul este dat doar de cresterea glandei mamare, se poate interveni chirurgical, printr-o incizie in jurul jumatatii inferioare a areolei asa numita mastectomie subcutanata (fig.2).
Fig. 2 – Mastectomie subcutanata pentru ginecomastie stanga


Pentru cazurile combinate se practica in primul timp operator lipoaspiratia, urmata de mastecomia subcutanata prin incizie periareolara inferioara (fig. 3). Interventia combinata se face in anestezie generala si dureaza aproximativ 90 min.
.
Fig. 3 – Mastectomie subcutanata pentru ginecomastie stanga


Combinatia adipomastie cu ginecomastie rezolvata in cadrul aceleiasi sedinte operatorii, prin lipoaspiratie si mastectomie subcutanata.

Trebuie facuta o diferentiere clara inca de la inceput intre cresterea de volum in regiunea mamara datorata Hipertrofiei Glandei Mamare (ginecomastia adevarata) si cresterea de volum datorata acumularii in exces de tesut adipos in aceasta zona, cauzele si implicit solutiile chirurgicale fiind diferite.

De obicei exista o combinatie a celor doi factori, de aceea se poate asocia lipoaspiratia la excizia chirurgicala subcutanata a glandei.

La nou-nascuti ginecomastia este cauzata de estrogenul mamei. Dispare la 2-3 saptamani dupa nastere.

La adolescenti ginecomastia este cauzata de modificarile hormonale de la pubertate. Sunt afectati aproximativ o treime dintre baietii de 13 si 14 ani. De obicei la adolescenti dispare de la sine dupa aproximativ 18 luni de la aparitie.

La adulti ginecomastia poate fi determinata secundar de unele boli ca:

  • hipertiroidism
  • alte afectiuni hormonale
  • ciroza hepatica
  • abuzul de bauturi alcoolice, droguri
  • steroizi, anabolizante, antidepresivele si anxioliticele

Pentru precizarea diagnosticului, in afara de testele de laborator obisnuite, sunt necesare uneori alte investigatii indicate de medicul endocrinolog. Echografia mamara si Mamografia sunt obligatorii.
Interventiile necesita o spitalizare de o noapte si portul unui bandaj compresiv elastic timp de 3-6 saptamani. Rezultatele imediate sunt spectaculoase dar cele definitive se vad doar la 6 luni, cand se considera procesul de vindecare complet.
Astfel un complex greu de acceptat este rezolvat de chirurgia estetica, redand pacientului demnitatea in activitatea sociala.

Interventia de ginecomastie

In cazul sanilor cu componenta predominant adipoasa lipoaspiratia poate fi suficienta, dar la sanii cu structura glandulara mai dezvoltata se recomanda mastectomia subcutanata. Uneori aceste tehnici pot fi asociate in aceeasi operatie.

Interventia se desfasoara in anestezie locala potentata intravenos sau in anestezie generala.

In cazul operatiilor asociate, acestea se desfasoara in doua etape:

  • in prima etapa se practica lipoaspiratiain regiunea mamara, pentru a indeparta excesul de tesut adipos din zona si a preveni aparitia unor denivelari dupa excizia glandei.
  • in a doua etapa, in aceeasi sedinta operatorie, se practica mastectomiaadica excizia chirurgicala directa a glandei mamare (mastectomie subcutanata) cu abord periareolar. Incizia este semicirculara, la marginea inferioara a areolei mamare. De obicei se plaseaza cate un tub de dren pentru 12 ore pentru a favoriza eliminarea eventualelor colectii serohematice.Nu vor fi fire de scos.

Postoperator se aplica un bandaj compresiv (corset) cara se recomanda a fi mentinut permanent (cu pauzele necesare de igiena), timp de 3 saptamani. Timp de 3 zile se administreaza un antibiotic pe cale orala. Piesele recoltate se trimit la examen histopatologic.

Durerea postoperatorie este aproape absenta si este combatuta prin medicatie antalgica, ce poate fi administrata de câte ori e nevoie.

Pentru a preveni aparitia unui disconfort postoperator si pentru a se asigura conditiile optime unei cicatrizari cat mai estetice, se recomanda ca timp de 6 saptamani sa evitati activitatile fizice mai dificile si sa purtati permanent sutienul.
Nu se recomanda expunerea la soare sau solar in primele 3 luni de la operatie.
Este necesar aproximativ 1 an pentru maturarea cicatricilor si pentru ca regiunea mamara sa ajunga la forma definitiva.

Complicatiile operatiei de ginecomastie

Complicatiile ginecomastiei sunt relativ putine si in afara complicatiilor generale, comune oricarei interventii chirurgicale (reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza de parti moi), pot apare unele complicatii specifice acestui gen de operatii:

  • daca nu este asociata si lipoaspiratia in regiunea mamara, dupa excizia glandulara poate aparea in zona sanului o depresiuneca va fi de obicei atenuata spontan in decurs de cateva luni
  • daca nu este purtat corsetul in mod corespunzator, in zona operata se poate forma un serom(lichid acumulat din drenajul fiziologic spontan in spatiul creat) ce poate impune evacuarea lui prin punctie sau insertia unui tub de dren pentru cateva zile.
Reintegrarea in activitatea cotidiana se poate face dupa cateva zile.

Before and after

© Copyright 2025 Prof. Dr. Toma Mugea. All Rights Reserved.