Fiecare pacientă şi, la fel, fiecare chirurg are o părere proprie despre mărimea şi forma dorită a sânilor.
Noi vă vom examina şi măsura sânii, vom discuta problemele ce ar putea afecta procedura (cum ar fi vârsta dumneavoastră, marimea şi forma sânilor, textura pielii) şi dacă este util sau nu aplicarea in aceeasi sedinta şi a unui implant.
Vom discuta unde vor fi poziţionate areolele mamare şi mameloanele. Acestea vor fi mutate mai sus în timpul intervenţiei şi vor fi aproximativ egal poziţionate în funcţie de linia dintre sâni.
Preoperator va trebui sa faceti o mamografie si o ecografie mamara. Se recomanda ca inainte cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie sa opriti orice tratamant cu aspirina, anticonceptionale si sa va lasati de fumat. In ziua operatiei nu trebuie sa mancati sau sa beti nimic, nici macar un pahar de apa! Pentru internare nu este nevoie sa va aduceti decat lucrurile personale de toaleta. Veti primi de la clnica noastra toata lenjeria de corp necesara si se vor asigura toate conditiile pentru o sedere placuta pe perioada spitalizarii.
Este bine să aranjaţi înainte ca cineva să vă conducă acasă la ieşirea din spital, şi să vă ajute şi câteva zile după aceea la treburile zilnice.
Mastopexia durează între o oră şi jumătate şi trei ore. Tehnicile variază, dar procedura cel mai des folosită implică o incizie în formă de ancoră ce urmează forma naturală a sânilor. Incizia defineşte aria în care pielea sânilor va fi îndepărtată şi noua locaţie a mamelonului. După ce pielea în exces va fi îndepărtată, mamelonul şi areola mamară sunt ridicate în noua poziţie. Pielea ce înconjoară areola este adusă şi tăiată până când se atinge forma dorită.
Suturile sunt de obicei localizate în jurul areolei, urmând o linie verticală care se întinde începând cu zona areolei şi terminându-se cu pliul santului inframamar.
În cazul pacientelor care au sânii mici şi o lăsare minimă a acestora, procedura cuprinde mai puţine incizii, de dimensiuni mai mici. O astfel de procedură mai este numită şi „mastopexie concentrică” în care inciziile circulare sunt efectuate în jurul areolei mamare, pielea fiind îndepărtată tot în secţiuni circulare.
Dacă vi se inserează şi un implant, acesta va fi plasat într-un „buzunar” direct sub ţesutul mamar sau mai în profunzime, sub muşchiul pectoral.
Plaga va fi suturata cu fire plasate la interior, iar tegumentul va beneficia de aplicarea unui spray adeziv si catorva benzi de hartie speciala, ce favorizeaza obtinerea unor cicatrici fine, putin vizibile. Pacientul nu trebuie sa revina pentru scos fire!
Uneori poate fi necesara plasarea unor tuburi de drenaj, exteriorizate pe partea laterala a trunchiului. Acestea vor fi scoase dupa 12 ore de la operatie.
După intervenţie veţi purta un pansament si un sutien deasupra pansamentelor. Sânii vă vor fi poate umflaţi şi incomfortabili pentru o zi sau două, dar durerea este suportabilă. Orice discomfort veţi simţi va fi înlăturat prin medicaţia corespunzătoare prescrisă.
La 24 ore de la externare puteti face dus normal, plagile fiind inchise!
Sutienul va trebui să îl purtaţi timp de 4 - 6 săptămâni, permanent.
Este bine ca acesta sa fie confectionat dintr-un material moale, confortabil si sa nu contina armatura de sarma la baza.
Uneori poate apare o usoara desensibilizare a mameloanelor şi a pielii sânilor, determinata de inflamarea de după operaţie. Aceasta se atenuează odata ce inflamaţia dispare în aproximativ 6 săptămâni. În unele cazuri modificarea sensibilitatii poate dura un an sau chiar mai mult; rareori este permanentă.
Nu se recomanda expunerea la soare sau solar timp de 3 luni postoperator.
Vindecarea este un proces gradual. Cu toate că veţi fi capabilă să staţi în picioare după o zi sau două, nu vă gândiţi să vă întoarceţi la serviciu mai repede de o săptămână sau mai mult, în funcţie de cum vă simţiţi. Evitaţi ridicarea lucrurilor deasupra capului timp de 3 - 4 săptămâni. Dacă simţiţi că ceva nu este în regulă, nu ezitaţi să ne sunaţi.
Reluarea actvitatii fizice de performanta se va face treptat, pe parcursul a 6 saptamâni.
Nu uitaţi că o mastopexie nu vă va păstra sânii fermi pentru totdeauna - efectele forţei gravitaţiei, sarcinii, alăptatului (acestea în cazul în care veţi rămâne din nou însărcinată), îmbătrânirea, fluctuaţiile de greutate îşi vor lăsa din nou, în timp, amprenta aspra acestora.
Mastopexia nu este o intervenţie simplă, dar este mai sigură dacă este efectuată de un chirurg plastician cu experienta. Cu toate acestea, la fel ca şi în orice intervenţie, există întotdeauna riscul apariţiei complicaţiilor sau reacţiilor nefavorabile la anestezie.
În afara complicatiilor generale, comune oricarei interventii chirurgicale (reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza de parti moi), pot apare unele complicatii specifice acestui gen de operatii.
Dupa aceasta operatie, posibilitatea de alaptare poate fi uneori afectata. Se recomanda ca, daca intentionati sa mai nasteti, sa amanati interventia chirurgicala deoarece o noua sarcina va modifica din nou forma si dimensiunile sanilor si se pierde o parte din rezultatul ei estetic.
Sensibilitatea areolei poate fi pierduta partial pe o perioada de cateva luni.
Este de nedorit, dar poate sa existe o usoara asimetrie a sânilor dupa operatie. Totusi, având în vedere ca, nici în situatii normale cei doi sâni nu sunt identici, obtinerea unei simetrii postoperatorii perfecte reprezinta o dorinta nerealista.
Mastopexia lasă cicatrici putin vizibile, dar permanente, dar acestea pot fi acoperite de sutien sau costumul de baie.