Doriți o programare? CLICK AICI
Luni - vineri: 9:00 - 18:00
S-D: Inchis
+40 723 377 700
Mobil & WhatsApp
Calea Turzii 134, Cluj
În Clinica OCULENS

Adipo implant facial

Ce este implantul facial adipos

Una dintre cele mai bune solutii de a contribui la ameliorarea aspectului cosmetic al fetei este transplantul de grasime. Prin acest procedeu se restabileste echilibrul intre volumul partilor moi si suprafata cutanata, aspectul fetei fiind mult imbunatatit.
  • Durata operatie: 1 ora
  • Tip anestezie: locala
  • Perioada recuperare: 2-3 zile

Scopul implantului facial adipos

In cadrul procesului de imbatranire, la nivelul intregului corp, pe langa modificarile care survin la nivelul pielii are loc si o scadere a volumului partilor moi (muschi si grasime), iar oasele devin mai mici.

Astfel trebuie sa ne imaginam organismul ca pe un mar care initial a fost bine hidratat si frumos dar care tinut in soare si vant devine mai mic si cu coaja incretita.

Una dintre cele mai bune solutii de a contribui la ameliorarea aspectului cosmetic al fetei este transplantul de grasime. Prin acest procedeu se restabileste echilibrul intre volumul partilor moi si suprafata cutanata, aspectul fetei fiind mult imbunatatit.

Grasimea se recolteaza de obicei din regiunea superioara a abdomenului, unde calitatea lobulilor adiposi este mai buna (fig.1). La acest nivel gasim preponderent grasime de contur, optima pentru transfer (fig.2).

Fig. 1 – Posibile zone de lipoaspiratie. Se recomanda recoltarea grasimii din zona superioara a abdomenului (epigastru), calitatea lobulilor de grasime fiind mai buna.


Fig. 2 – Grasime pregatita pentru transfer in siringi de 3 ml.

Autotransplantul adipos devine astfel un adevarat adipolifting cu o intinerire potentiala de 5-10 ani. Cele mai bune rezultate se obtin prin asocierea adipoliftingului cu procedee de intinerire a pielii prin chemical peeling si, atunci cand este nevoie, liftingul chirurgical, cu indepartarea excesului cutanat.

In aceeasi sedinta operatorie se poate injecta grasimea proprie la nivelul buzelor, pometilor, obrajilor, a santurilor mai adanci ce pleaca de la baza nasului si la nivelul liniilor “de suparare” ce apar la coltul gurii (fig.3).

Fig.3 – Corectarea santurilor periorale si volumul buzelor cu adipoimplant.

Autotransplantul adipos devine astfel un adevarat adipolifting cu o intinerire potentiala de 5-10 ani. Injectarea de grasime proprie incluzand celule STEM aduce un numar important de celule noi, cu potential regenerativ local. Pielea devine mai catifelata si ridurile fine se atenueaza. Creste elasticitatea pielii si aspectul general este de intinerire (fig 4). Corectarea formelor fetei, chiar si la pacientele tinere, se poate obtine prin adipoimplant (fig.5 si fig.6). Prin adipoimplant, in mai multe sedinte se poate chiar corecta defectul de volum rezultat in urma unor rezectii tumorale, la nivelul mandibulei (fig.7).

Fig. 4 – Reintinerirea fetei prin adipolifting la o pacienta de 60 ani.


Fig.5 – Corectarea formelor fetei cu restabilirea proportiilor estetice prin adipoimplant.


Fig.6 – Infrumusetarea fetei tinere cu adipoimplant la nivelul obrajilor.


Fig.7 – Corectarea defectului de volum la nivelul mandibulei dupa o rezectie tumorala.

Transplantul de tesut adipos poate fi folosit si pentru corectarea defectelor de forma pe fata interna a gambelor, folosind de aceasta data siringa de 50 ml. (fig.8). Rezultatele sunt spectaculoase, cu stabilitate in timp chiar peste 5 ani (fig.9).


Fig. 8 – Corectarea defectului de volum pe fata interna a gambelor folosind adipoimplant in siringa de 50 ml si canula Byron 3.


Fig. 9 – Adipoimplant pe fata interna a gambelor – rezultat postoperator.

Interventia de implant facial adipos

1. Inainte de interventie

In ziua planificata pentru interventie trebuie sa fiti prezenta la clinica dimineata in jurul orei 9 pe nemancate pentru a vi se recolta analizele. Dupa examenul clinic se face analiza pe calculator a imaginilor fetei din mai multe unghiuri si se identifica problemele si se stabileste de comun acord programul terapeutic de urmat. Daca rezultatele analizelor sunt bune si nu sunt contraindicatii operatorii in dupa amiaza aceleiasi zile veti fi operata.

Inainte de interventia chirurgicala veti fi examinata de medical anestezist care ne va asista pe toata durata interventiei. Interventia se practica sub anestezie locala si dureaza aproximativ o ora. Dupa operatie se poate ca pentru cateva zile locul injectarii sa fie usor tumefiat, uneori cu mici vanatai (mai frecvente la cei care fumeaza sau consuma in mod frecvent aspirina). Acestea se atenueaza si cu ajutorul compreselor reci si masajelor blande, cu unguent antiinflamator.

Spitalizarea este de 24 ore.

2. Interventia

Grasimea este recoltata sub anestezie locala de la nivelul abdomenului de obicei, si dupa procesare este injectata la nivelul fetei. Aceasta injectare se face sub anestezie locala, blocaj nervos regional (xilina cu adrenalina) sau o scurta anestezie generala intravenoasa.

Zona donatoare trebuie masata de cateva ori pe zi cateva saptamani si se recomanda purtarea unui corset elastic asemanator ingrijirilor dupa lipoaspiratie. Uneori pot apare mici vanatai in punctele de injectare. Rezultatele se vad definitiv dupa 21 zile, cand eventualele echimoze si edemul au disparut.

Timp de 2-3 zile dupa tratament poate persista un usor edem local, cu mici echimoze ce pot fi usor mascate prin fardare.

3. Postoperator

Dupa operatie veti ramane in clinica noastra in cursul noptii pentru supraveghere.

A doua zi dimineata dupa vizita medicala puteti pleca acasa. Veti primi la externare antibiotice orale si un unguent cu antibiotic cu care va trebui sa faceti masajul bland al zonelor transplantate, timp de o saptamana. Asistenta de salon va va face primul masaj pentru a va familiariza cu procedura.

Puteti sa va machiati inainte de a pleca din clinica, fara nici o problema.

Complicatiile interventiei

In afara de complicatiile comune oricarei interventii mici (hemoragii, hematoame, infectii, necroze) pot apare usoare asimetrii, microchiste oleaginoase rezultate din “topirea” grasimii, care sunt extrem de rare, deci putin probabile.

Contraindicatia injectarii de grasime proprie poate apare la paciente cu:

  • Foliculita
  • Herpes
  • Tratament anticoagulant
  • Sarcina in evolutie
  • Injectare prealabila de produsi necunoscuti
  • Asteptari nerealiste
  • Cicatrici la nivelul buzelor

Rezultatul final al procedurii poate fi apreciat la 6 saptamani dupa operatie cand se considera procesul de revascularizare a grasimii incheiat. Deoarece volumul grasimii transplantate este limitat (conditie esentiala pentru supravietuirea ei) la 6 luni dupa prima sedinta se poate repeta procedura prin adaugarea de noi volume.
Putem spune ca principiul de baza al autotransplantului de grasime este “mai putin inseamna de fapt mai mult” deoarece daca incercam sa punem mai multa grasime in prima sedinta riscam ca aceasta sa nu fie bine vascularizata si sa fie rezorbita prin lichefiere. Este mai bine sa obtinem un volum final din 2 sau chiar 3 sedinte decat nimc intr-o singura sedinta.
Grasimea este un material foarte bine tolerat pentru ca provine din organismul persoanei la care se aplica disponibil in orice moment si care se comporta natural in timp, astfel daca persoana imbatraneste sau slabeste si grasimea transplantata se micsoreaza. Procedeul poate fi repetat de cate ori consideram ca este nevoie si este benefica prin aportul de noi celule STEM!

Before and after

© Copyright 2024 Prof. Dr. Toma Mugea. All Rights Reserved.