Doriți o programare? CLICK AICI
Luni - vineri: 9:00 - 18:00
S-D: Inchis
+40 723 377 700
Mobil & WhatsApp
Calea Turzii 134, Cluj
În Clinica OCULENS

Transpirația excesivă

Este vorba de transpiratia excesiva faciala, axilara, a mainilor, picioarelor sau din regiunea genitala

Organismul uman are o temperatura a mediului intern constanta, de 37,5C, care asigura dezvoltarea normala a activitatii celulare. In cazul in care apar fenomene inflamatorii generate de infectii, sau exista o activitate fizica sustinuta, temperatura mediului intern creste si ca urmare intervin mecanismele adaptative.

Astfel se produce vasodilatatia la nivelul pielii si glanele sudoripare elibereaza lichidul (apa si saruri) a carui evaporare asigura racirea mediului intern.

Glandele sudoripare sunt prezente intr-o densitate mai mare la nivelul fetei, palmelor, talpilor, in regiunea axilara si in regiunea genitala, zone care se vor acoperii de sudoarea de efort, pudica, agresiva sau in extaz. Aceste reactii pot impiedica desfasurarea normala a unor activitati sociale care necesita un anumit protocol cu purtarea unor toalete elegante. Cum ar arata o tanara domnisoara cu calitatile unui fotomodel, imbracata intr-o tinuta eleganta, dar leoarca de transpiratie si rochia puternic umezita in zona subratului? Oricat s-ar stradui sa faca fata situatiei, asupra ei planeaza un nor de jena ce poate ajunge chiar la penibil.

 Din fericire, medicina moderna a gasit o solutie pentru acestea, si, cu ajutorul neurotoxinei, le reda stralucirea si fericirea binemeritata. Solutia cu neurotoxina este preparata cu cateva minute inainte de injectare, si cu o seringa fina, gradata cu zecimi de mililitru, se injecteaza strict intradermic in zonele afectate de transpiratie.

Interventia cu neurotoxina

Lichidul eliberat sub forma de transpiratie, este produs de glandele sudoripare, situate in grosimea dermului, cu o densitate de 100-200/cm2 la nivelul pielii spatelui, 300/cm2 la nivelul pielii capului, 400/cm2 la nivelul pielii axilare si peste 500/cm2 la nivelul pielii palmelor si picioarelor.

Functia glandelor este controlata de sistemul nervos vegetativ care, prin eliberarea de acetilcolina din terminatiile nervoase determina stimularea secretiei glandulare. Injectarea intradermica de neurotoxina blocheaza eliberarea de acetilcolina, si ca urmare secretia glandulara nu mai are loc.

Sunt persoane cu o toleranta buna la durere la care injectrea se poate faca doar cu o sedare usoara, dar uneori pacientul are nevoie de o anestezie generala de scurta durata, deoarece injectarea intradermica in zona axilei, palmelor sau picioarelor este foarte dureroasa. Dupa injectare pe zona tratata se aplica un strat de comprese raci cu gheata, pentru a induce o vasocostrictie locala ce impiedica difuziunea substantei pe o suprafata cu diametrul mai mare de 1 cm si asigura obtinerea unor efecte previzibile.

Efectele tratamentului se instaleaza in cateva zile si dureaza 6-8 luni, suficiente pentru a depasi perioada caldurilor mari din timpul verii.

Doar din aceste cateva explicatii, se intelege de ce tratamentele cu neurotoxina trebuie facute in conditii deosebite, cu dotari corespunzatoare asigurarii unei anestezii generale si tratarii eventualelor reactii ce pot aparea la injectare. Nu intelegem cum in unele „Cabinete de Cosmetica” cosmeticiana are gradul de nebunie de a aplica aceste tratamente, doar in virtutea unor cunostinte acumulate de pe internet sau dupa o practica „pe vapor” sau in „tari exotice” alaturi de „esteticieni” fara calificare medicala, unde nu se aplica o legislatie care de fapt in acele locuri este inexistenta. Faptul ca reactiile adverse au un procent mic de aparitie, nu inseamna ca nu exista.

Contraindicatiile utilizarii neurotoxinei

Contraindicatiile utilizarii neurotoxinei sunt legate de prezenta sarcinii, lactatiei, miastenia gravis, tratamente in desfasurare cu penicilina, chinina, aspirina, anticoagulante sau alergia la albumina.

Ca reactii locale pot fi intalnite durerea, edemul, eritemul, echimoza, cefaleea sau hiperestezia temporara. Reactiile sistemice cuprind eruptii cutanate la distanta cu caracter alergic, greata, oboseala, senzatia de rau si alte simptoame asemanatoare racelii.

Examenul clinic atent al pacientului, profesionalismul medicului curant si conditiile in care se executa procedura, adecvate pentru administrarea eventuala a unei anestezii generale sau aplicarii unor proceduri de combatere a reactiilor alergice, sunt factori care cresc siguranta acestui act medical.

Neurotoxina reprezinta una din cele mai spectaculoase achizitii in domeniul medicinei estetice fascinand pacientii prin simplitatea aparenta a procedurii si rezultatele aproape imediat vizibile pentru tratamentul impotriva transpiratiei excesive.

Before and after

© Copyright 2023 Prof. Dr. Toma Mugea. All Rights Reserved.