7 notiuni despre Seromul Tardiv la Implantele Mamare
1. Seromul tardiv reprezinta o acumulare de lichid galbui vascos in jurul implantului, ce poate varia de la cativa ml (normal) la zeci sau sute de mililitri.
2. Lichidul este produs de tesutul din capsula biologica din jurul implantului, care s-a transformat ca o structura sinoviala (metaplazie sinoviala), aflata normal doar in interiorul articulatiilor osoase.
3. Metaplazia sinoviala este favorizata de prezenta suprafetei texturate cu porozitate mai mare (peste 200 mm2 la un disc al capsulei implantului cu suprafata de 10 mm, care normal ar avea doar 80mm2), mobilitatea implantului si frecarea acestuia de suprafete cu structura cartilaginoasa (ca in pozitia implantului retropectorala).
4. Incidenta acestei complicatii, cunoscuta in prezent este sub 2 % si la volume mici (cativa ml) nu are indicatie de revizie chirurgicala. Aceste volume mici sunt descoperite intamplator, cu ocazia inlocuirii implantelor din diferite alte motive.
5. La volume mari, este indicata punctia aspirativa cu examen anatomopatologic pentru depistarea eventuala a unei tumori capsulare (Limfom Anaplastic cu Celule Mari – ALCL), caz in care implantul este indepartat impreuna cu capsula in totalitate si se urmeaza un tratament condus de medicul oncolog.
6. Pentru diminuarea riscurilor tardive generate de prezenta implantelor mamare, dupa 10 ani se recomanda evaluarea sanilor prin RMN si eventual inlocuirea implantelor.
7. Implantele mamare nu au garantie pe viata, ele trebuind a fi inlocuite prin uzura materialului sau datorita schimbarilor aparute cu tercerea anilor la corpul pacientelor!