![](/images/2018/11/25/cover201-7.png)
Interviu cu Prof. Dr. Toma T. Mugea
Reporter: Am remarcat numeroasele icoane si obiecte de decoratiuni interioare din cabinet. Aveti si alte hobby-uri?
Toma Mugea: Sunt pasionat de pictura, mai pictez din când în când, atunci când timpul îmi permite, îmi place nespus mersul pe jos si tot ce este legat de natura.
Pescuitul a ramas o mare pasiune, la fel si fotografia. Am vânat într-o vreme, dar acum nu mai este un sport atât de sigur. În rest, îmi place sa citesc, momentan sunt la clasicii literaturii ruse si la mereu actualul Caragiale. O mare bucurie o resimt atunci când recitesc poeziile lui Eminescu, pe care-l redescopar de fiecare data în alt fel.
Rep.: Ceva din “sensibilitatea moldoveneasca”? Se spune ca locul unde te nasti îsi lasa amprenta asupra spiritului. Dumneavoastra carei regiuni îi apartineti spiritual, fara a face vreo discriminare în acest sens?
T. M.: M-am nascut la Bucuresti, am trait ani buni în Suceava si în Brasov. Acum sunt clujean. Nu cred ca mi-am pus vreodata problema apartenentei la o regiune sau alta. Calatoriile au depasit de mult domeniul unei pasiuni, ele sunt deja inerente meseriei mele, iar omul poate fi asemenea melcului, carându-si casa mereu în spate. Totul tine de adaptabilitate. Viata este o lupta, nu o spun eu, au facut-o altii înaintea mea. Secretul, cred eu, este sa nu lasi niciodata plictiseala sa te încolteasca. Îmi place sa cred ca sunt o persoana extrem de dinamica, nu pot functiona atunci când nu am nimic de facut. Atunci când plictiseala ajunge într-o faza cronica, te poti declara parasit.
Rep.: Oamenii de stiinta au oscilat de cele mai multe ori între misticism si negarea divinitatii. Credeti ca mai este valabil sau e nevoie de o simbioza?
T. M.: Cred ca toti ne nastem crestini, prin botez. Si ne mai nastem cu o credinta care se supune pe urma conventiilor familiei si societatii. Apoi intervine propria pesonalitate a fiecaruia, iar credinta în ceva sau cineva poate evolua sau involua. Altfel nu am fi decât clone într-un incubator. Nu putem controla ce se petrece în jurul nostru, dar putem discerne. Fiecare fiinta umana este o încercare. Orice om de stiinta ajunge sa creada în Dumnezeu. Pentru ca se întâmpla mai multe lucruri în viata pe care el nu le poate explica. Poate face totul ca la carte, iar rezultatul sa nu fie pe masura sau invers si sa se termine totul cu bine. Sa crezi ca poti coordona totul în relatia medic-pacient sau medic-boala este o iluzie. De altfel, la clinica nu putem oferi garantii depline asupra evolutiei actului terapeutic. Oricâte masuri de precautie ai lua, nu poti fi nicicând pe deplin sigur, pentru ca intra în joc abilitatea medicului, instrumentarul cu care operam dar si reactivitatea pacientului. Atunci când acesta îmi cere mie sa-i garantez ca totul va merge bine, îl pun si eu sa-mi garanteze ca dupa ce iese din clinica va ajunge viu si nevatamat acasa. Aceasta certitudine nu o poate oferi nimeni. Deci, negarea sau caderea în misticism sunt doua atitudini extreme care penduleaza în jurul unui punct central, de echilibru.
Rep.: Ce v-a determinat sa deschideti clinica MedEstet?
T. M.: Nevoia de supravietuire, cred. Dupa doi ani de specializare în Marea Britanie, m-am întors fara a-mi gasi locul. Între timp am început munca la Chirurgie I, în speranta ca va fi nevoie de mine. Însa nu a fost chiar asa. Am deschis clinica MedEstet în 1997, cu multa pasiune. Tot eu m-am ocupat de partea decorarii – despre ce vorbeati la început – pentru ca am privit acest loc nu numai ca pe unul de munca, ci si cel care trebuia sa ofere confortul psihic pacientilor mei.
Rep.: Am citit pe site-ul clinicii ca printre multele operatii pe care le efectuati se numara si extirparea tumorilor. Mai tine acest lucru de chirurgia plastica?
T. M.: Tumorile sunt de diferite feluri si marimi. Daca putem ajuta pacientul îndepartând o tumora, realizam si repararea defectelor, asa încât suferinta psihica a pacientului sa fie minima. Noi intram în categoria rezolvarii problemelor din toate punctele de vedere. Dispunem de un laser performant, care ne permite sa corectam ceea ce nu putem obtine din simplul bisturiu chirurgical. Acest laser poate fi folosit cu succes în tratamentele de întinerire a pielii. Aspectul finit este cel de nou, de proaspat. Oamenii sunt tot mai noi, se schimba pe zi ce trece.
Rep.: Dar nu neaparat în bine. Putem îmbatrâni si bolnavi si urâti.
T. M.: Da, dar de ce sa nu ne bucuram de privilegiul de a îmbatrâni? Frumusetea fiecarei vârste trebuie înteleasa. Cei care încearca sa arate bine la o vârsta înaintata nu cad neaparat în ridicol.
Rep.: Chirurgia plastica opereaza atât fizic cat si psihic. Conteaza, asadar, punctul de vedere.
T. M.: Desigur. Lucrul cel mai important este sfatul unui specialist. Daca problema este reala si daca se poate rezolva. Daca este indusa de mediu sau de sine, e mai bine ca cel care este consultat sa fie psihologul. Daca un pacient crede ca are nasul prea mare, noi îi putem arata ca are barbia prea mica. În loc sa umpli o vale, poti taia putin din dealuri.
Rep.: Cine îsi permite la Cluj o operatie estetica?
T. M.: Oricine vrea acest lucru si este într-adevar determinat.
Rep.: Ma refeream la costurile acestora, care variaza între ce sume?
T. M.: Avem si preturi promotionale, dar si preturi exorbitante. Cele mai frecvente operatii sunt mamoplastia (chirurgia sânilor), lipoaspiratia si chirurgia fetei. Întrebarea chirurgului estetician trebuie sa fie „cu ce va pot ajuta?”. Daca însa un pacient are un ton iritant sau elemente psihice si de comportament contraindicate unei interventii chirurgicale, poti refuza acel pacient.
Rep.: Chiar daca ofera o suma mai mare?
T. M.: Am avut si asemenea cazuri. În special femeile apeleaza la acest argument, facând cereri imperative. Dar, fiind un cabinet individual, acesta ofera privilegiul selectarii clientelei. Însa, în general, nu sunt probleme. Solicitarile numeroase vizeaza tratamentele de întinerire. Am creat înca din 1997 produse care contin acid glicolic cu rol de slefuitor chimic. Acestea au fost lansate pe piata anul trecut si pot fi folosite pentru orice tip de ten, neavând efecte secundare. Nu au contraindicatii, deoarece patrund în profunzimea dermului si regleaza metabolismul glandular. Desigur, continând un acid, poate fi putin iritant dar instructiunile de folosire sunt foarte clare, indicând faptul ca orice proces se face progresiv.
Rep.: Care este rolul frumusetii în viata dumneavoastra si care este defectul profesional?
T. M.: Încerc sa ma bucur de frumusete, la urma urmei traiesc de pe urma ei. Nu judec oamenii dupa felul în care arata si nu vad chipurile cu ajustarile pe care cred ca as putea sa le fac, ci asa cum sunt. Defectul cred ca ar fi suspiciunea. Îmi place ca lucrurile sa fie clare, atât în viata de zi cu zi, cât si în ce priveste latura profesionala.
Rep.: Cum va judecati munca?
T. M.: Chirurgia estetica este un joc al luminii si umbrelor. Impresia pe care pacientul o lasa celor din jur si lui însusi este criteriul dupa care îmi judec rezultatele.