Doriți o programare? CLICK AICI
Luni - vineri: 9:00 - 18:00
S-D: Inchis
+40 723 377 700
Mobil & WhatsApp
Calea Turzii 134, Cluj
În Clinica OCULENS

Blog

Transplantul de adipocite si celule stem in chirurgia estetica

Lipoaspiratia reprezinta indepartarea tesutului adipos cu ajutorul unei canule, introdusa subcutanat prin multiple incizii mici, sub o presiune negativa.

Remodelarea corpului prin transplant autolog de grasime este o derivatie naturala a procedurii de lipoaspiratie. Fragmentele de tesut adipos recoltate sunt prelucrate si reintroduse intr-o alta regiune, pentru a corecta defectele de parti moi (congenitale, dobandite, iatrogene), sau pentru a obtine efectul de reintinerire a fetei, buzelor sau feselor.

In timp, s-a constatat ca adipocitele transferate nu numai ca au adus un plus de volum, dar au determinat si un proces de intinerire a tesuturilor in zona respectiva (Fig.1), prin stimularea unor procese de neovascularizatie, proliferare a fibroblastilor, sinteza unor noi componente fibrilare de colagen si elastina. In final textura partilor moi era in ansamblu ameliorata, fara a se avea o explicatie plauzibila a mecanismului de producere. Abia in ultimii ani, literatura de specialitate a adus o lumina cu totul noua asupra stratului de adipocite care ne “inveleste”, strat atat de blamat de unele paciente, la care este reprezentat in exces. Celulele stem se gasesc si in tesutul adipos!


Fig.1 – proces de reintinerire a fetei ca urmare a transplantului de adipocite

Incepand cu anul 1998, prof. Toma T. Mugea a efectuat studii referitoare la comportamentul si viabilitatea celulelor recoltate prin lipoaspiratie din diferite regiuni ale corpului. Primele rezultate au aratat un fapt aparent curios. Celulele recoltate din zone slabe, “prindeau” mai bine decat celulele recoltate din zone bogate in tesut adipos. Analizarea la microscop a fragmentelor de grasime recoltate a explicat acest fapt, prin calitatea mai buna a celulelor adipoase, numarul lor mai mare, si implicit o densitate mai mare a celulelor stem (Fig.2, Fig.3). Rezultatele nostre au fost comunicate si publicate cu ocazia unor congrese internationale de prestigiu, la Praga, Paris, Madrid, Cambridge, Buenos Aires si Bucuresti.

Fig 2 – Tesut adipos recoltat din regiunea epigastrica. Celulele adipoase sunt egale ca dimensiuni, cu o structura lobulara bine organizata si o retea vasculara relativ saraca. Acestea sunt de fapt principalele caracteristici ale grasimii de contur, situata in regiunile “negrase”.

Fig.3 – Tesut adipos recoltat din stratul profund, al grasimii de rezerva. Se evidentiaza lobuli voluminosi dar cu putine adipocite, friabile. Celulele prelevate din acest strat sunt inegale ca dimensiuni, iar fragilitatea lor crescuta elibereaza continutul adipos ce “pateaza” campul studiat. Aceste celule nu sunt indicate pentru transplant adipos, viabilitatea lor fiind mult scazuta.

Din punct de vedere al dezvoltarii embrionare, celulele adipoase sunt, ca si cele medulare, derivate din tesutul mezenchimal. Dupa nastere, tesutul adipos prezinta o crestere rapida, ca numar si volum, prin proliferarea unor celule precursori de adipocite. Acestea, cuprind intre ele si un grup de celule, numite si celule stem, ce au posibilitatea de a se diferentia in linii celulare specializate ca celule osoase, musculare, adipoase, cartilaginoase, nervoase, etc.

Desi pare incredibil, datele din literatura au aratat ca adipocitele recoltate prin lipoaspiratie sau excizie chirurgicala, contin de 100 – 1000 ori mai multe celule stem pluripotente per centimetru cub decat maduva osoasa.

Abundenta celulelor stem in tesutul adipos si marele lor potential de diferentiere, elimina, cel putin teoretic, necesitatea prelevarii lor din maduva osoasa. Aceasta procedura, considerata “clasica”, este mult mai delicata si presupune, dupa recoltarea prin punctie osoasa, multiplicarea numarului lor prin trecerea celulelor in culturi de laborator. Doar foarte putine laboratoare din tara au gradul de dotare materiala si cu personal ca sa-si poata permite acest lucru.

Celulele stem provenite din lipoaspiratie, ofera chirurgului plastician intr-o dispozitie imediata si in numar suficient de mare, a unui material regenerativ deosebit de valoros si in acelasi timp ieftin. Fiind prelevate de la acelasi subiect si folosite imediat, celulele stem din lipoaspirat isi pastreaza aproape nealterat potentialul lor de diferentiere. Astfel pot fi corectate chiar si defecte mai mari, rezultate dupa rezectii complexe pentru indepartarea unor formatiuni tumorale (Fig.4).


Fig.4 – Corectie de contur, dupa rezectia partiala de mandibula, prin autotransplant adipos si celule stem.

Potentialul de reintinerire al tesuturilor prin folosirea adipoimplantului ce contine celule stem este o realitate dovedita stiintific, beneficiul clinic fiind intr-o expansiune greu de crezut (Fig.5).


Fig. 5 – Reintinerire a fetei folosind adipoimplant cu celule stem.

© Copyright 2025 Prof. Dr. Toma Mugea. All Rights Reserved.