Doriți o programare? CLICK AICI
Luni - vineri: 9:00 - 18:00
S-D: Inchis
+40 723 377 700
Mobil & WhatsApp
Calea Turzii 134, Cluj
În Clinica OCULENS

Blog

25 Ani de Chirurgie Estetica

Student la Facultatea de Medicina Militara, la 17 ani. Intern in chirurgie, prin concurs, la 23 ani la Spitalul Militar Central, Bucuresti.

Apoi toate treptele calificarii medicale in chirurgia generala si chirurgia plastica au fost urmate conform curiculei.

Se specializeaza in chirurgie estetica la Edinburgh si Birmingham, ca bursier al Societatii Britanice de Chirurgie Plastica, in perioada 1990-1992, recomandat fiind de Prof. Agrippa Ionescu, care a fost pentru el, in profesie, un adevarat parinte. Intors in tara, in 1993 infiinteaza in Cluj-Napoca prima societate comerciala cu profil exclusiv de chirurgie estetica in regim privat si incepe o viata dedicata acestei specialitati, pornind de la constructia clinicii (Foto 1).

Foto 1 – Dr. Toma T. Mugea construind propria clinica de chirurgie estetica.

Ruleta, canciogul si mistria erau o jucarie in mainile sale, obisnuite cu constructia inca din perioada adolescentei, cand lucra in vacante alaturi de bunicul sau, Nicolaie Frates, mester zidar din Prejmer, pentru a face banii necesari costumului de absolvire a Colegiului “Andrei Saguna “ din Brasov.
Au trecut anii de inceput, cand a avut initiativa infiintari Societatii Romane de Chirurgie Estetica, primul statut fiind prezentat colegilor la congresul National al medicilor plasticieni din 1993, inregistrarea notariala fiind in 1994 (Foto 2), avandu-l alaturi pe colegul si prietenul sau, Dr. Valeriu Borcea, Presedintele societatii (Foto 3).

Foto 2 – Actul notarial de nastere a SRCE in 25 Mai 1994 la Cluj-Napoca.

Sigla SRCE a fost conceputa de Toma T. Mugea in 1993 si realizata grafic de Arh. Nicoleta Frates, matusa Dr. Mugea. Pe banda de jos a siglei sunt cuvintele latine “Per Scientiam ad Pulchritudinem” reprezentand deviza SRCE, “Prin Stiinta la Frumusete”, de care nu ne dezicem.

Foto 3 – Sigla Societatii Romane de Chirurgie Estetica si Dr. Valeriu Borcea, primul Presedinte al SRCE, la congresul inaugural de la Cluj-Napoca, 1994.

A organizat si primul congres al societatii la Cluj-Napoca, cu operatii efectuate in direct la clinica sa, avand ca invitati pe renumitii chirurgi esteticieni Anthony Erian (Cambridge), Pierre Furnier (Paris) si Ziya Saylan (Dusseldorf) (Foto 4).

Foto 4 – Lipoaspiratie efectuata de Toma T. Mugea (imaginea din stanga), asistat de Dr. Pierre F. Fournier, unul din pionierii acestei tehnici (imaginea din dreapta).

Fara a mai vorbi de numeroasele manifestari stiintifice organizate de-a lungul anilor, in care s-au format generatii de plasticieni cu talent in chirurgia estetica, Dr.Toma T. Mugea a imbratisat si cariera didactica, avansand pana la pozitia de Profesor de Chirurgie Plastica si Estetica, la Universitatea din Oradea, la care s-a inclus pentru prima data in Romania, cu sprijinul Acad. Mircea Ifrim, decanul facultatii, disciplina de chirurgie plastica si estetica in programa studentilor la medicina.

Foto 5 – Realizarea de suflet a Prof. Toma T. Mugea, in 2015.

A publicat numeroase lucrari in tara si strainatate (Foto 5), fiind recunoscut international si gratie realizarilor sale in domeniul chirurgiei estetice a fost ales Presedinte al Societatii Europene de Chirurgie Estetica in 2015, cea mai inalta recunoastere internationala a unui medic plastician roman (Foto 6 si Foto 7).

Foto 6 – Doi Presedinti la congresul din Kyoto, 2016: Susumu Takayanagy, Presedintele Societatii Internationale de Chirurgie estetica, alaturi de Toma T. Mugea, Presedintele Societatii Europene de Chirurgie Estetica.


Foto 7 – Cei trei presedinti EASAPS la Kyoto, 2016, in ordine de la stanga: Nigel Mercer (Past), Toma T. Mugea (Present) si Ivar van Heijningen (elect).

Organizand in 2017 la Bucuresti Congresul aniversar al Societatii Europene de Chirurgie Estetica, la care au fost peste 300 participanti, (50 din strainatate), a demonstrat calitatile de lider european in domeniu si a contribuit major la prezentarea Romaniei si a medicilor romani in adevarata lor valoare. Distinsi oaspeti din strainatate si personalitati ale medicine romanesti au fost onorati cu plachete aniversare (Foto 8) si au primit titlul de Membru de Onoare al Academiei de Stiinte Medicale din Romania (Foto 9). La gala dinner s-a gustat din tortul aniversar al EASPS, pentru cei 10 ani de existenta (Foto 10).

Foto 8 – Acad. Prof. Dr. Mircea Ifrim, unul din promotorii chirurgiei estetice ca specialitate in Romania, Secretar General al Academiei de Stiinte Medicale, primind Placheta omagiala “Ulrich T. Hinderer” din partea presedintelui EASAPS


Foto 9 – Dr. Renato Saltz, Presedintele Societatii Internationale de Chirurgie Estetica, primind Diploma de Membru de Onoare al Academiei de Stiinte Medicale din Romania.


Foto 10 – Presedintele EASAPS deschide tortul aniversar de 10 ani al societatii.

In practica privata Dr. Toma T. Mugea are un numar de peste 13.000 pacienti, care l-au consultat in diferite probleme de natura estetica, peste 11.000 din acestia fiind operati. Este poate cea mai mare statistica din tara in domeniu, documentata profesional cu fise clinice valoroase, Dr. Toma T. Mugea fiind recunoscut prin acuratetea examenelor clinice, probitatea profesionala desavarsita si rezultatele excelente obtinute.
Toate consultatiile si interventiile au fost facute doar de un singur chirurg, Toma T. Mugea. Experienta de 25 ani in chirurgia estetica, inceputa atunci cand multi din actualii colegi inca treceau prin criza pubertatii, este garantia lucrului bine facut, verificat in timp. Nu ne putem compara cu juniorii abia gratulati ca medici specialisti in chirurgie plastica dar care au invadat deja spatiile publicitare, cu promisiuni greu de sustinut practic, fiind fara suportul rezultat din experienta alaturi de un maestru.
Cazurile rezolvate in cei 25 ani, ne-au permis studiul si elaborarea a peste 300 de articole stiintifice, comunicate si publicate la nivel national si international. Avem peste 30 de proceduri chirurgicale nou introduse in practica si 7 tratate de specialitate, 4 publicate in prestigioasa editura Springer.
Asa a trecut timpul (Foto 11) si noi ne-am imprietenit cu pacientii nostri care ne trec pragul in repetate randuri, rugandu-ne sa nu-i abandonam pe alte maini!

Foto 11 – Asa au trecut 25 ani! Doamne Ajuta!

© Copyright 2024 Prof. Dr. Toma Mugea. All Rights Reserved.